tiistai 1. tammikuuta 2013

Uudenvuoden kotoilubrunssi

Aloitimme vuoden 2013 brunssilla. Sää tarjosi ihanan tekosyyn syödä kahdestaan kotona.


Ihana välimuoto

Brunssin perusmääritelmä lähtee tietenkin sanoista breakfast ja lunch, joista on yhdistelemällä saatu brunch. Brunssi on siis perusolemukseltaan jonkinlainen aamiaisen ja lounaan välimuoto. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään hobittien suosima 2nd breakfast vaan ihan itsellinen ruokalajinsa. 

Perinteisesti brunssi tarjoillaan myöhemmin kuin aamiainen ja aiemmin kuin lounas. Käytännössä moni kuitenkin nukkuisi viikonloppuisin näin rajatun kellonlyömän ohi, joten moni ravintola tarjoileekin brunssia klo 10–16 välillä.


Mikä erottaa jyvät akanoista eli brunssin aamiaisesta?

Mielestäni kellonaikaa tärkeämpää onkin sisältö. Brunssissa olennaista on tarjottavien sorttien määrä ja runsaus. Minun brunssiini kuuluvat ehdottomasti salaatit, hedelmät ja jokin makea jälkiruoka tai leivonnainen. Brunssi syntyykin aika helposti, kun lihottaa tavallista aamiaista näillä.



Meidän uudenvuoden brunssimme koostui näistä simppeleistä herkuista:

maalaisleipää ja voita
leikkeleitä ja juustoa
nauravia nakkeja
tuoremehua
kahvia
vihersalaattia ja tahinikastiketta
appelsiini viipaleina
pannukakkua ja kotitekoista vadelmahilloa

Hyvin yksinkertaisista tarjottavista syntyi kahdelle runsas brunssi. Niin yksinkertaisista, että reseptejä ei oikeastaan tarvita. Tässä kuitenkin omat tämänaamuiset suosikkini.

Pieni pannukakku kahdelle
1 muna
2,5 dl maitoa (tai kermamaitoa)
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
voita

Vatkaa vispilällä munan joukkoon maito, sokeri, suola ja jauhot. Anna taikinan turvota 10 min ja laita sillä välin uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele vuoka. Kaada taikina piirakkavuokaa pienempään vuokaan (jos teet pannarin isoon, pyöreään piirakkavuokaan, voit tuplata annoksen). Ripottele päälle muutama voinokare. Paista noin 30 min. Anna jäähtyä haaleaksi ennen tarjoilua.




Tahinikastike salaatille
2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
3 rkl maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruuna- tai limemehua
1 pieni valkosipulin kynsi pieneksi pilkuttuna
1 rkl oliiviöljyä
hieman silputtua lehtipersiljaa tai muuta tuoretta yrttiä

Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa. Ripottele kastiketta salaatin päälle. 


Sinnepäin tai sitten ei...

Salaatin ja tahinikastikkeen yhdistelmään isnspiroi jääkaapista löytynyt avattu tahinipurkki ja resepti tammikuun Oliviassa: lehtikaalia, granaattiomenaa ja tahinia. Oma toteutukseni oli jotakin todella sinnepäin tai oikeastaan aika kaukaa haettua, koska keskeisiä aineksia ei löytynyt jääkaapista ja ilma oli niin luotaantyöntävä, että kauppaan ei todellakaan tehnyt mieli lähteä. Lehden resepti taisi olla enemmänkin lämmin ruoka tai lämmin salaatti, kun omani oli lähes tavallinen vihersalaatti. Kastike toi siihen kuitenkin ruokaisuutta ja yllättävyyttä. 

Oikeastaan tämä on minulle aika tyypillinen tapa kokkailla. Innostun reseptistä, mutta maltan harvoin tehdä ruoan täysin ohjeen mukaan... Tämänpäiväisessä salaatissa ei ollut mitään ihmeellistä. Lisäilin vain tavalliseen vihreään salaattiin ohueksi vuoltuja porkkanoita ja vähän avokadoa. Alkuperäistä reseptiä täytyy kyllä päästä kokeilemaan, sen verran herkullinen ruokakuva oli lehdessä. (Reseptiä en valitettavasti vielä löytynyt netistä, mutta lehdestähän se löytyy...) Muutenkin täytyy maistaa lähiaikoina lehtikaalia, tuota tämän hetken it-vihannesta, niin herkullisia reseptejä on vilahdellut lehdissä ja mm. Kauhaa ja rakkautta -blogissa.

Mukavaa alkanutta vuotta 2013 kaikille! Kohdelkoon se meitä kaikkia hyvin. Syödään paljon brunsseja ja ollaan hyviä toisillemme! 

Kuvat: ©Annan.

2 kommenttia:

  1. Hei Anna,
    mistä olet hankkinut tuollaisia pieniä, neliskulmaisia uunivuokia? Saattaisi ehkä Teema-sarjan neliskulmainen vatikin käydä, mutta läpinäkyvä oli hyvännäköinen. Olisi tarpeen tällaisessa 1,5 hengen taloudessa...

    VastaaPoista
  2. Moi, Elsis!
    Tämän uunivuoan historia ulottuu ensimmäiseen omaan kotiini, jossa oli niin pieni uuni, että kaikki sen sisälle menevä oli erityiskokoista :) Muistaakseni ostin vuoan Stockmannin tai Kodin Anttilan kodintarvikeosastolta. Eli kannattaa vain etsiytyä uunivuokaosastolle. Malli on tosin voinut vaihtua - tämä on ostettu yli 10 vuotta sitten... Toisaalta, onneksi tässä maailmassa on jotakin kestävää. Olkoon sitten vaikka uunivuoat.

    VastaaPoista