tiistai 10. huhtikuuta 2012

Lomiltapaluuherkkuja

Pääsiäisenä tuli herkuteltua niin kuin asiaan kuuluukin. Juhlapyhien ja mässäilyn pyhä liitto todentui taas. Mutta mikä ihme siinä ylenpalttisessa ruokapaljoudessa on takana? Olemmeko salaliiton uhreja, johon kaupatkin ovat osallisena sulkiessaan ovensa moneksi päiväksi? Emme puhu mitättömistä asioista. Jonkinlainen joukkohysteria tarvitaan siihen, jos jouluna meinaa loppua voi ja pääsiäisenä kananmunat.


Onneksi vältyin itse suuremmilta pääsiäisostoksilta ja tein vain pienet täydennysostokset Turun päässä. Siellä sekin tuntui käyvän mukavammin kuin millaista pääkaupunkiseudun hypermarkettien kassajonoissa kuului olleen. Turkulaiskassalla jonoa ei ollut nimeksikään ja eräskin rouva ehti kertoa laittavansa "ihana sukla kääretortun". Vähemmästäkin pääsee pääsiäistunnelmaan!


Kuva: Maku.fi.


Pyhä arki
Pyhät ja ruoka kuuluvat yhteen siinäkin mielessä, että viime aikoina on aikaa ruoanlaittoon tuntunut löytyvän vain vapaapäivinä. Oletteko huomanneet samaa?


Joka tapauksessa ahmittujen pääsiäisherkkujen ja arkikiireiden yhteisvaikutuksesta teki mieli laittaa jotakin kevyttä ruokaa ihan ajatuksella. Päädyin tekemään pyhämaanantain ruoaksi kahta salaattia. Todistettua tuli sekin, että salaatti nyt syntyy melkein yhtä nopeasti kuin voileipä - että sen verran arkenakin ehtisi.


Salaattien innoituksena oli viimevuotinen Espanja-teemainen Maku-lehti, jota päädyin selaamaan äidin luona aamiaispöydässä. Niin monta sivua serranonkinkusta!  Serranoa oli ainakin saatava.


Lehdessä oli myös erään kukkakaalisalaatin ohje, mutta tapani tuntien en edes yrittänyt pitäytyä ohjeessa tällä kertaa. Alla ohjeet minun versioihini. Molemmissa on kapriksia, kun teki niitäkin mieli.


Kukkakaalisalaattia, serranonkinkkusalaattia ja paistettuja broilerin sisäfileitä.
Kukkakaalisalaatti
Tämä kukkissalaatti on siitä kiva, että kukkakaalia ei keitetä lainkaan. Tulos on mukavan rapsakka. Ja quinoa nyt vaan on niin hyvää, että täytyy joskus omistaa sille kokonainen ruokaohje.


puolikas isosta kukkakaalista (tai yksi pieni) 
nippu retiisejä 
1 dl quinoaa
1 rkl kapriksia
1 prk kermaviiliä (+ loraus jogurttia, jos haluat kastikkeesta ohuemman)
sitruunamehua
oliiviöljyä
basilikanlehtiä
1/2 ruukkua ruohosipulia
ruukku rucolaa


Napsauttele kukkakaali suuhun sopiviksi nupuiksi ja viipaloi retiisit. Laita salaattikulhoon.
Huuhtele quinoa ja keitä sitä 10 min 2 dl:ssa vettä. Sekin kulhoon.
Valmista kastike: sekoita kermaviiliin sitruunamehu, oliiviöljy, hienonnettu ruohosipuli ja basilika. Mausta suolalla ja pippurilla. Revi lopuksi joukkoon rucola. Sekoita.


Serranonkinkkusalaatti
Tässä salaatissa ei oikeastaan ole mitään muuta erikoista kuin tavallista makeampi salaattikastike. Se sopii suolaisen kinkun pariksi hyvin.


100 g serranonkinkkua
salaatteja
kapriksia
6 kpl artisokan sydämiä
2 tomaattia
1 rkl kapriksia
1 rkl valkoista balsamicoa
1-2 tl sokeria
1 tl juoksevaa hunajaa
3 rkl hyvää oliiviöljyä


Revi salaatit laakean salaattikulhon pohjalle. Lisää joukkoon pilkotut tomaatit ja halkaistut artisokat. Valmista kastike: sekoita balsamicoon hunaja sekä suolaa ja pippuria. Lisää lopuksi öljy hyvin sekoittaen. Kietaise kokonaiset tai puolikkaat serranonkinkkuviipaleet ruusukkeiksi. Ripottele päälle kaprikset ja kastike.


Pikaisesti paistetut broilerin sisäfileet
Tällä tavalla valmistettuna saa nopeasti makua broileriin. Rapatessa roiskuu, joten paistinpannun roiskesuoja on ihan ässä näitä paistellessa. Paistoöljynä kannattaa käyttää hyvin kuumuutta kestävää öljyä, esimerkiksi rypsi- tai auringonkukkaöljyä, johon sekoittaa mauksi oliiviöljyä. Seesamiöljy ei oikein kestä paistamista, joten se kannattaa lisätä vasta lopuksi.


maustamattomia broilerin sisäfileitä
rypsi- ja oliiviöljyä
2 pientä vihreää chiliä
suolaa
1/2 dl soijaa
 2 tl seesamiöljyä


Kuumenna reilusti öljysekoitusta pannulla. Paista sisäfileitä kuumalla pannulla yhteensä noin 11 min. Lisää loppuvaiheessa viipaloidut chilit ja suola. Minuuttia ennen tarjoilua lisää pannuun seesamiöljy ja soijakastike. Anna kuohahtaa, kääntele hetki lihoja ja nosta tarjolle.


Nämä siis vinkkinä vaikka ensi viikonloppuun! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti