tiistai 10. kesäkuuta 2014

Terveisiä viihtyisästä Vääksystä!

Vääksy on yksi lapsuuteni kesämaisemista. Mummolassa vietettiin joka kesä vähintään viikko ja aika usein viikonloppujakin. Viime vuosina olen tehnyt sinne vain lyhyempiä, maksimissaan muutaman yön mittaisia visiittejä. Mutta nyt kun on elämässä vähemmän kiireinen vaihe ja olin vauvan kanssa vailla majapaikkaa, päädyimme viettämään remonttievakkomme ensimmäiset viikot Vääksyssä.

On käynyt niin, että oma mummolani lapsuuden piilopaikkoineen ja rantoineen on nyt oman tyttäreni mummola, ja olen siitä tavattoman iloinen! Päijänteen ja Vesijärven välissä sijaitseva pikkukaupunki on mielestäni aina ollut kaunis, mutta jotenkin paikka tuntuu nyt nousseen aivan uuteen kukoistukseen.

Nähtävää riittää useammaksi päiväksi. Voi esimerkiksi viettää hidastempoista helleiltapäivää katsellen laivoja vuoroin täyttyvässä ja tyhjenevässä kanavassa jäätelöä samalla nautiskellen.
Huomaa kuvan hääpari!
Tai sitten voi piipahtaa Vääksyn Myllyn myymälässä ostamassa valehtelematta maailman parhaita, lähellä viljeltyjä kaurahiutaleita*, pysähtyä matkalla Kahvila Sokerillassa ja jatkaa siitä sitten kiertelemään Vanhan Vääksyn pikkuputiikkeja.
Kiireetön kahvihetki.
Vääksyn vanha keskusta on täynnä viihtyisiä kyläkauppoja ja putiikkeja. Taidemaalari Nanna Suden äidin omistama Lauran kauppa on paikallinen klassikko, josta voi tehdä odottamattomia löytöjä. Suosikkini oli kuitenkin minulle uusi tuttavuus, vanhalle linja-autoasemalle avattu sisustus- ja vaateliike ZoomDesign, jonka valikoimat saivat hetkeksi huokailemaan, olenko Hamptonsissa vai pienessä päijäthämäläisessä kaupungissa. Valikoimiin kuuluu mm. Day Birger & Mikkelsenin ja Lexingtonin tuotteita.




Kahvittelun ja shoppailun voi yhdistää kauniin pinkissä rakennuksessa sijaitsevassa Ranskalaisessa kyläkaupassa. Alakerrassa voi soinnuttaa juomansa talon väreihin juomalla vaaleanpunaista sitruunalimsaa ja jatkaa sitten virkistyneenä yläkerran vaaterekkien ääreen.



Suosittelen myös Keinuhongan tilan Lihapuotia, josta haimme erinomaista entrecôtea grilliin. Liike oli juuri muuttanut uusiin tiloihin vanhassa keskustassa. Pieni miinus tosin siitä, että lihat ovat valmiiksi pakattuja. Liikkeen tunnelmaan sopisi vanha kunnon lihatiski mainiosti.


Valikoimissa on lihan lisäksi tilan omia viljatuotteita, Leibomo Limbbun leipää ja maalaiskananmunia.
Ja jos shoppailukierroksen jälkeen haluaa vilvoitella, on Vesijärven uimaranta lyhyen kävelymatkan päässä!

Kahteen vääksyläisviikkoon mahtui myös syntymäpäiväni. Tuntui niin ihanan nostalgiselta laittaa yhdessä äidin kanssa kahvipöytään vanha kunnon mansikkakakku, kesän lapsen ainoa oikea synttäriherkku.

Kakun kylkiäisinä graavilohivoileipiä saaristolaisleivällä ja oman maan raparperipiirakkaa.
Syntymäpäivän iltana tuli testattua myös Kanavan Kunkun burgerit miehen kanssa. Kun vauva viihtyi mumminsa kanssa, sillä välin villi ja vapaa lapseton pariskunta riehaantui ottamaan yhdet oluet purilaisen painikkeeksi.

Synttärilahja mieheltä.
Jos siis etsit mukavaa kotimaan matkakohdetta kohtuullisen matkan päästä pääkaupunkiseudulta, suosittelen Vääksyä lämpimästi!

*TJEU! Erään puurolle yleensä nyrpistelevän kymmenenvuotiaan kommentti: "Täähän on ihan sairaan hyvää!" Kaurahiutaleet ovat isoja, maukkaita vanhan ajan hiutaleita. Onpa puuron joukossa aina jokunen akanakin, mutta minusta ne tuovat vain luonnetta ja rehellisyyttä puuroon. Kaurapuuro kannattaa keittää muuten pussin ohjeen mukaan, mutta itse korvaan puolet vedestä kevytmaidolla.

Kuvat: ©Annan 

6 kommenttia:

  1. Vääksyssä kannattaa käydä myös Majakka Paviljongilla, kaunis paikka ja hyvät ruuat.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, lounas tulikin jo testattua!

    VastaaPoista
  3. ....kiva kirjoitus, pieni korjaus vain, Vääksy ei ole kaupunki vaan Asikkalan kunnan yksi kylistä, "kuntakeskus".... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan! Lipsahdus taisi johtua siitä, että Vääksy tuntuu liian vilkkaalta ollakseen vain kylä, ja kuntakeskus tuntuu taas niin viralliselta… Mutta hyvähän se on kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä :)

      Poista
  4. KIITOS upeasti kirjoitetusta ja osuvasta Vääksyn kuvauksesta! Tulehan taas käymään, niin Asikkala avaa sinulle lisää ihmeitään ja salojaan, niissä on tutusteltavaa ja kerrottavaa vaikka kuinka paljon lisää - AURINKOA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta kommentista! Seuraava visiitti onkin näillä näkymin heti syyskuun alussa - saas nähdä jos vaikka pääsisi sieneen :)

      Poista