perjantai 17. elokuuta 2012

Ravintolaton elokuu

Lupailin tuossa taannoin kertoa tempauksestamme nimeltä ravintolaton elokuu. Kuu onkin näemmä jo puolivälissä ennen kuin ennätin siitä tänne kirjoittaa. Pahoittelen, että postausväli pääsi venähtämään. Työnhaku vasta onkin kovaa työtä, sanokaa mun sanoneen. 

Ravintolattoman elokuun idea on juuri sitä, miltä se kuulostaakin: emme käy ravintolassa elokuun aikana. Syitä tähän on monia. Olemme miehen kanssa melkoisia nautiskelijoita, ja ravintolassa käynti kuuluu keskusta-asumisen hyviin ja huonoihin puoliin. Alkaa nimittäin jossain vaiheessa näkyä sekä kukkarossa että vyötäröllä. Luultavasti pyörtyisin, jos nenän eteen tuotaisiin summa, jonka taloutemme on viime vuonna käyttänyt ravitsemusliikkeissä.

Joitakin myönnytyksiä olen kuitenkin joutunut tekemään. Kahviloita en ole laskenut ravintoloiksi, sillä täytyyhän sitä nyt silloin tällöin kunnollinen latte saada. Baarin ohi tuskin myöskään kävelisin, jos houkuteltaisiin. Viime aikoina ei vain ole pahemmin tullut baarituoleja kulutettua. Seuraava pöytävarauksemme on syyskuun puolella. Ehkä se silloin tuntuu myös juhlavammalta pienen tauon jälkeen?


Mitäs (salaattia) tänään syötäisiin?

Ehtoisan emännän on toisin sanoen pitänyt viime aikoina miettiä tavallista enemmän ruokapuolta. 


Mustikoita ja vaniljajogurttia

Arkiaamuisin olemme nyt jo monta viikkoa syöneet mustikoita ja vaniljajogurttia, perinteistä kesäherkkuani. Viime viikonloppuna käytiin poimimassa marjoja maalla itsekin. 


Mustikat syötiin sellaisenaan, villivadelmat päätyivät hilloksi...

Kelpaahan noita ämpäreitä näin jälkikäteen katsella, mutta oikeastaan marjastuksessa on ihanaa vain lopputulos. Metsässä itikat syö, selkä huutaa hoosiannaa ja lisäksi puuha saa kädet kaameaan kuntoon. Kynnenaluset ovat mustanaan mustikoista ja vadelmapensaiden raapaisut muistuttavat kissatappelun jälkiä. Mutta on se sen arvoista. Käsinpoimitut mustikat muuten säilyvät jääkaapissa paljon pidempään kuin poimurilla rikotut.


Salaattia miehelle

Kun tässä nyt on ollut aikaa, olen hemmotellut miestä laittamalla hänelle aamuisin lounassalaatin. Pieni arkipäiväinen teko, jolla on helppo saada toinen hyvälle tuulelle. Ja tuleepa minunkin herättyä ajoissa... Parin viikon aikana on tullut tehtyä kanasalaattia, rapusalaattia, siemensalaattia, munajuustosalaattia, quinoa-salaattia, feta-hummussalaattia... Apua, en edes muista kaikkia!

Tässä niistä eräs. 


Siemensalaatti

1 reilu lounasannos (tuplaa, jos teet kahdelle)


kourallinen kahta eri salaattia
tomaatti veneiksi pilkottuna (tai 6 pientä kirsikkatomaattia)
pala kurkkua puolikuina (tai yksi avomaankurkku)
kesäporkkana tikuiksi leikattuna
1/2 avokadoa pilkottuna
pieni kulma leipäjuustoa pilkottuna
2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä 
pieni kourallinen pinjansiemeniä
suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Valmista salaattipohja: revi salaatit ja pilko vihannekset. Ripottele sekaisin. Lisää juusto ja hieman jäähtyneet paahdetut siemenet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä.


Vinkki nro 1

Siemenet paahdetaan vuorotellen kuivalla pannulla käännellen. Malta kuumentaa siemeniä, kunnes tunnet paahteisen tuoksun. Paahteinen on kuitenkin eri asia kuin palanut... Koska paahtaminen on nopeaa hommaa, kannattaa paahtaa siemenet sortti kerrallaan, koska ne kypsyvät hieman eri tahtiin. 


Vinkki nro 2

Avokadon leikkaan näin:

Halkaise avokado kerran. Poista siemen. Kypsästä avokadosta se lähtee kevyesti puristamalla. Halkaise sitten avokadonpuolikas uudelleen samaan suuntaan niin, että saat neljäsosa-avokadoja. Nappaa "avokadovene" hedelmäpuoli alaspäin käteen ja vedä kuori sormin pois. Nämä veneet on helppo paloitella kauniiksi palasiksi. Lusikalla kuopiessa hedelmä muussaantuu helposti. 

Vinkki nro 3

Jos teet salaatin evääksi, kannattaa käyttää kokonaisia kirsikkatomaatteja, jotka eivät mehusta salaattia.


Vinkki nro 4

Kastike tappaa salaatin. Kastikkeen lisäämisen jälkeen se tulisi syödä mahdollisimman pian. Jos harrastat lounassalaatteja usein, hanki töihin pieni oliiviöljypullo.



Kuvat: © Annan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti