perjantai 10. elokuuta 2012

Mökkiruoat ilman jääkaappia

Matkaamme kohta miehen kanssa perheeni mökille viettämään laatuaikaa... ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Viikonlopuksi pitäisi siis keksiä syötävää, joka ei tarvitse säilyäkseen jääkaappia. Maakellari tästä tupasesta toki löytyy, mutta se ei ole ihan riittävän viileä liha-, kala, ja maitotuotteille. Elämmekö siis viikonlopun vegaaneina? 

Lyhyttä viikonloppua ei viitsisi katkaista pitkällä kauppareissulla, joten jotakin sellaista piti keksiä, mikä kestäisi viileähkössä tai huoneenlämmössä muutaman päivän. Koska mies inhoaa hernekeittoa ja olemme välttäneet tonnikalan syöntiä, säilykeosasto täytyy oikeastaan skipata. Tai löytyisihän sieltä toki ainekset mökkiklassikkoon eli nöttköttispagettiin, mutta taidamme skipata tällä kertaa myös sen...

Kuva: Wikipedia.
Kummasti sitä onkin tottunut ylellisyyksiin kuten sähköön ja ruoka-aineiden vapaaseen valintaan. Tekee varmasti hyvää tällainen pieni muistutus oman arjen helppoudesta.

Onnenkantamoinen

Paistaa se aurinko risukasaankin. Eilisestä Hesarista löytyi resepti kantarelli-kevätsipulipastaan, johon ei tarvita kermaa! Täydellistä! Juustoa ja voita pastaan toki tulee, mutta ne nyt säilyvät jonkin aikaa viileässä.

Kuva: HS.fi. 


Mökkimenu 

...näyttää nyt sitten tältä:

Perjantai-illallisella on tarjolla silliä ja perunoita (joita keitetään samalla myös lauantain salaattitarpeiksi). 

Lauantaina syömme aamiaiseksi puuroa tai kananmunia, leipää ja mehua. Lauantaipäivän lounaana on salaatti vihanneksista, uusista perunoista ja retiiseistä. Illalla herkutellaan kantarellipastalla.

Sunnuntaille riittääkin runsas aamiainen.

Ta-daa!

Nämä ruoat valmistuvat myös vähällä vaivalla. Tämä onkin tärkeä seikka, sillä olen pyhästi vannonut viettäväni mahdollisimman paljon aikaa vadelmapensaita, mustikanvarpuja ja kantarellipaikkoja peraten. Metsässä pääsen vapaasti toteuttamaan keräilyviettiäni. Se on helpotus kaikille. Jollei keräilypatoutumia pääse näin elokuussa luonnollisella tavalla purkamaan, seuraa hallitsematonta käytöstä vihannesosastolla, kun tarjolla on tuoretta, kotimaista sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa, parsakaalia, tomaatteja, avomaankurkkua...

Kuva: Wikimedia Commons.

Eilen tapasin tutun ruokakaupan kassan jälkeen. Kerroin ostaneeni mökkiruokia. Käytiin seuraava dialogi.
– Taitaa tulla pidempi reissu? 
(Naurahdus ja lyhyt hiljaisuus.)
– En vain osaa tehdä ostoksia kohtuudella.
– No mutta, ruoka on elämän ihanimpia asioita.

Ja niinhän se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti