lauantai 19. huhtikuuta 2014

Sävy sävyyn

Remonttisuunnitelmat etenevät ja katse alkaa siirtyä isoista linjoista yksityiskohtiin, kuten kaakeli- ja maalisävyihin.

Viime tekstissäni mainitsinkin, että Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin -kirjasta voi saada hyviä vinkkejä muun muassa oikeiden värisävyjen löytämiseen. Kirjoittaja Sami Sykkö kertoo esipuheessa oppineensa sisustusarkkitehti Hanni Koromalta ensimmäiseksi, että huoneita ei maalata vaan koemaalataan sieltä täältä, jotta näkee miten värit käyttäytyvät huoneessa luonnon- ja keinovalossa sekä eri vuorokaudenaikoina.

Harvalla kotisisustajalla on mahdollisuutta ostaa useita erilaisia maalipurkkeja, vaikka pieniäkin, vain sävyjä testatakseen. Sävyt kannattaa silti tuoda kotiin testaukseen kiinnittämällä maalisävylappuja seinään.


Mies kommentoi luonnollisesti lappurivistöni nähdessään, että miksi seinällä on kymmenen samanväristä lappua. Maalarinvalkoisia kuulemma kaikki. Kummasti olen kuitenkin naispuolisten makutuomareideni kanssa löytänyt sävyistä runsaastikin vivahteita Kuten eräs ystäväni totesi: miehet taitavat olla hieman suoraviivaisempia näissä asioissa.

Mielenkiintoista on myös, että monet sävyt, joita pidin maalikaupassa kivoimpina, rankkasin kotona ensimmäiseksi pois. Joukossa oli esimerkiksi saveen päin taittuvia lämpimiä harmaita. Niin se vain on, että sävy täytyy tuoda tilaan, jotta voi nähdä sen toimivuuden.

Valintatilanteissa olen todellinen jahkailija, ja nämäkin laput ovat olleet seinällä jo pidemmän aikaa. Nyt oma suosikki on tainnut viimein löytyä!


Hiekanvärinen kylpyhuone

Muistaakseni jollakin lomareissullamme hiekanvärinen hotellikylpyhuone sai minut esittämään hiljaisen toiveen, että minullakin olisi joskus sellainen. Ja niin minulla kohta onkin.

Emme mitenkään valtavan kattavasti käyneet läpi laattavalikoimaa, sillä kaakeleita todella riittää niin paljon kuin jaksaa selata ja kaupoissa rampata. Aluksi olimme päätymässä Laattapisteen luonnonkivimäiseen laattaan. Tai oikeastaan olimme jo valinneetkin nämä laatat. Mutta sitten aloin epäillä, miltä suuri (30x60 cm) laatta näyttäisi pienessä kylpyhuoneessa ja miten laattojen huokoisen hiekkamainen pinta toimisi arjessa. Näin jo itseni tuskissani hankaamassa mustaa sukkanukkaa vaaleista unelmalaatoistani. 

Kävi ilmi, että olin turhaan nirsoillut rautakauppavalikoimia, sillä sopivat – ja edellä mainittuihin verrattuna huomattavan edulliset – laatat löytyivät Värisilmästä. Samoin kuin maalisävyistä, laatoistakin kannattaa ottaa mallikappaleet kotiin ja katsella niitä jonkin aikaa.


Kylpyhuoneeseen tulee samaa Touch Ivory -laattaa kahdessa eri koossa, seiniin 25x38 cm ja lattiaan 10x10 cm. Sauma-aine tulee mahdollisimman lähelle laatan sävyä, jotta ilme säilyy rauhallisena eivätkä saumat tarpeettomasti ruuduta tilaa.

Laattoja valitessa pohdin, miten usein vaaleasta lattialaatasta ja saumoista saisi olla puunaamassa esimerkiksi kalkkivärjäytymiä. (Paistaako kenties jostakin läpi, että kylpyhuoneen siivous ei ole lempipuuhiani…) Mutta Värisilmän myyjä vakuutti, että nykyisillä sauma-aineet eivät enää yhtä herkästi värjäänny ja että lisäämällä saumasuojan värjäytymiä voi vielä ehkäistä. Joten pitäydyin siis suunnitelmissa käyttää samaa laattaa sekä seinissä että lattiassa, sillä tavoitteena on mahdollisimman yhtenäisen värinen tila.

Kuten kuvista näkyy, alkavat erityisesti nykyisen kylpyhuoneemme saumat vedellä viimeisiään. Samoin lattian ja seinän välistä irtoilee tiivisteitä. Nykyiset laatat taitavat olla 80-luvulta, jolloin talossa tehtiin putkiremontti.

Lavuaari on aika kaameassa kunnossa, sillä maalasin sen muuttaessamme ensi hätään pikaisesti kaakelimaalilla. Maalattua pintaa ei ole helppo pitää puhtaana ja se on myös sittemmin hieman lohkeillut. Mutta ehkä mikä tahansa on parempi kuin lohenvärinen marmorijäljitelmä?

Kylpyhuonekalusteiden valinta on ollut ehkä kaikista valinnoista työläin, mutta siihenkin on löytynyt vihdoin sopiva ratkaisu. Mutta siitä taidan kirjoittaa tuonnempana.

Nyt ulos ja aurinkoon!

Kuvat Gettyn kuvaa lukuun ottamatta ©Annan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti