lauantai 23. elokuuta 2014

Mitä tekisi kesäkurpitsasta?

Tähän aikaan vuodesta monella on kesäkurpitsaa yli tarpeen. Paistokset ja keitot ovat ratkaisu tähän positiiviseen ongelmaan. Tässä minun versioni! Molemmat ohjeet sopinevat myös karppaajille.



Kesäkurpitsapaistos

Tämä resepti on yksinkertaisesti paistettuja kesäkurpitsaviipaleita, juustoa ja kermainen bolognesekastike. Omannäköinen paistos syntyy, kun paistat viipaleet ja sävellät bolognesen oman makusi mukaan. Ja ei kun uuniin!


4 suurta annosta
3 keskikokoista kesäkurpitsaa 
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä viipaleina
400 g laadukasta jauhelihaa (naudan tai karitsan)
1,5 rkl tomaattipyreetä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 dl kermaa
1 dl vastaraastettua parmesaania
100 g mozzarellaraastetta
suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä maun mukaan
0,5 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl kuivattua timjamia
ripaus sokeria

Laita uuni kuumenemaan 225°C asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsat viipaleiksi ja levitä ne kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Suolaa ja pippuroi. Laita paahtumaan (kiertoilma)uuniin noin 15 minuutiksi ja valmista sillä välin kastike.

Kuullota pannulla oliiviöljyssä hienonnettu sipuli, lisää joukkoon jauheliha ja ruskista. Mausta paistettu jauheliha suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle viipaloidut valkosipulit ja tomaattipyree. Kääntele hetki, jotta maut avautuvat. Lisää kastikkeeseen tomaattimurska, yrtit ja sokeri. Käännä tässä vaiheessa uunissa olevat kesäkurpitsaviipaleet ympäri ja paahda vielä n. 10 min.

Anna kastikkeen porista niin pitkään kuin jaksat, tai ainakin kunnes kesäkurpitsat näyttävät valmiilta. Lisää loppuvaiheessa kastikkeeseen 1 dl kermaa ja hauduta vielä muutama minuutti.

Kokoa paistos: lado lasagnevuokaan kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita, jauhelihakastiketta ja juustoraasteita siten, että päällimmäiseksi tulee kastiketta ja juustoa. Anna muhia uunissa 200°C asteessa n. 25–30 min.

Rakuunan ja piparjuuren makuinen kesäkurpitsakeitto
Isot kurpitsayksilöt käyvät hyvin soppaan. Jääkaapissa oli pala piparjuurta kurkkujen säilömisen jäljiltä, sitä siis sekaan! Ja mausteeksi rakuunaa. Huom! Sekä piparjuuri että rakuuna ovat aromikkaita, joten makumaailmaltaan soppa sopii voimakkaiden makujen ystäville.




3–4 annosta
Iso kesäkurpitsa (omani painoi n. 900 g)
2 keltaista porkkanaa (muutkin vaaleat juurekset käyvät)
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä kuullottamiseen
10 basilikan lehteä
n. 2 cm pala piparjuurta raastettuna (myös tuubiversio käy)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
0,5 tl kuivattua rakuunaa
vettä
1,5 rkl maustamatonta tuorejuustoa (oli jääkaapissa, ei ole välttämätön)
1.5 dl kermaa
(tilkka maitoa)

Kuullota lohkottuja sipuleita ja kesäkurpitsoita isossa kattilassa oliiviöljyssä, kunnes alkavat saada hieman väriä. Lisää joukkoon pieneksi leikatut porkkanat ja pilkottu valkosipuli ja kuullota hetki lisää. Ennen veden lisäämistä mausta suolalla, pippurilla, basilikan lehdillä, rakuunalla ja raastetulla piparjuurella. Lisää kattilaan vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä miedosti poreillen, kunnes kaikki ovat pehmenneet (n. 15 min).  Lisää sekaan tuorejuusto ja kerma. Anna kiehahtaa ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää lopuksi joukkoon hieman maitoa, mikäli haluat keitostasi ohuempaa ja pienen vaahdon sen pintaan. Keiton kaveriksi käy hyvin raejuusto!


Kuvat: ©Annan 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti